Testade ett nytt recept idag

Hälsokostlimpa

2 dl gramhamsmjöl
2 dl rågsikt
2½dl havrekross
1 2/3 dl vetekli
1 dl grovt rågmjöl
2½ dl vetegroddar
5 dl latevetemjöl
2 dl sirap el brun farin
5 tsk bikarbonat
1 liter filmjölk

Blanda allt och fördela i två formar som rymmer ca 1½ liter.
Grädda i 1 timme i 175°

Smarrigt värre att provsmaka när jag kom hem efter dagens gympapass! Ljummen med bara lite smör på. Mmmmm!!
Stefan sa först att det var gott, men sedan ändrade han sig.
- Det var JÄTTEgott!!

Så har vi äntligen flyttat till Kullsta!

Ett stort gammalt hus i två plan, med kammare innan för köket och ett gammalt kök i anrda änden. Detta är det första vi börjar ställa i ordning och river ut golv och skyfflar spån. Men det gick förvånadsvärt bra, vi blev klar på bara en dag. Det är mitt i vintern men åskan går så vi måste stänga av TV:n så den inte förstörs av Tors hammare. Högt upp i Kullsta bor vi nu med utsikt över hela Hammars och större delen av Pålgård. Vi ser ända hem till Linda vid kyrkan. Enda nackdelen med utsikten från det gamla köket är grannhusets ena gavel som äe motivlackat!! Och inte något snyggt motiv heller. Men men, man kan ju inte få allt här i livet. Stefan hade ju även hellre flyttat till Pålgård, men man kan ju inte få bestämma allt heller. Jag måste ju få beslutsrätt i vissa ärenden också.
Alla grejor kommer fort på plats i detta gamla kök. Det gamla bordet jag fått ärva efter farmor tex. Det står numera i ett hörn med travar av trasmattor på. Och en stor under. Och nog för att vi inte har stenkoll på vad som finns i förråden i  källare, men nog vet jag att jag inte haft 4 (!) strykbrädor!! En av dessa är visserligen utan bräda, bara stomme och överdragstyg, men vad gör det när man har en händig karl. Klart han skulle fixa den 4:e strykbrädan åt mig. Städskåpet var så fint i mitt gamla kök, med flera hyllor och tänka sig att den översta passade alldeles utmärkt till raden av dammsugarpås-förpackningar.
Jag drömmer redan nu om en stooor altan med utgång både från rätta och gamla köket. Den ska som gå i vinkel också så att vi kan utnyttja solen till max.
Och där smäller (stänger) Stefan igen ytterdörren och åker på jobbet och jag vaknar med ett ryck...

Var ska denna dagen sluta?

Nu har jag på 50 minuter hunnit:
*klä mig
*koka gröt och äta frukost
*bädda sängen
*starta om internet 3 ggr (ja jag vet att det är nåt fel)
*häångt en tvätt
*vikit lite tvätt
*hämtat ved
*tänt upp
*ringt Bullen 2 ggr utan resultat
*mailat Bullen


Jag kommer ju vara alldeles totalt slutkörd om jag fortsätter så här. Eller?!?

Recept!

Nu tycker jag det är dags att denna blogg gör skäl för sitt namn igen. I alla fall för stunden. Här kommer två supergoda recept som vi ätit i helgen. Ja, i fredags åt vi tacos så det behöver jag väl inte skriva ner?!?

Lördag blev det Citronfilé coh ris.

1 fläskfilé
smör att steka i
salt och peppar
3 dl grädde (valfri sort, men vanlig blir bäst)
1,5 msk pressad citron
1 tsk torkad dragon
½ dl hackad persilja

Skär köttet i tunna skivor, salta och peppra. Ha kvar köttet i stekpannan eller lägg över i traktörpanna. Slå över grädde, citron och dragon. Låt puttra en liten stund. Ha i persilja mot slutet. Servera med ris eller potatis och sallad!


Idag blev det soppa. Vi kan kalla den för Sandelinsoppaför jag fick receptet av A. Sandelin på blomsteraffärn!

1 lök
paprikapulver
smör att bryna i
en skvätt överbliven köttfärssås (jag tog tacofärsen som var kvar sedan i fredags)
5 dl vatten
1 buljongtärning
2-3 potatisar
1 frp krossade tomater
5 dl mjölk

Hacka löken och fräs den i en kastrull tillsammans med ganska mycket paprikapulver.
Slå över köttfärsen och vatten+buljongtärning.
Skala och tärna potatisen i cm-stora bitar. Lägg i potatis och tomater i grytan. Låt koka till potatisen är mjuk. Slå sist i mjölken och låt allt få ett uppkok. Smaka ev av med mer salt och peppar.

Supergott och enkel restmat!!
Går även att göra med kall kokt potatis och då går det ju ännu fortare, men ha då lite större potatisbitar annars blir det bara gröt!!

Hoppas det smakar!


Kolla in det här

http://www.gratisklader.se/Register.asp?r=160026
 



Vad tror ni


Vilken av dessa går bäst att diska en långpanna med?


Ugli och trasiga kläder

Har ni smakat Ugli? Om inte så rekommenderar jag det varmt. Det är en ny citrusfrukt som just nu finns på ICA. Monica där är jättebra på att ta hem roliga och exotiska frukter, synd bara att det inte säljer så bra. Antingen är folk rädda för att pröva nåt nytt eller så är det för dyrt. Och visst kan jag hålla med om att det är i dyraste laget en del frukter, men man kan ju unna sig andra dyra saker ibland så varför inte nåt nyttigt?
Ugli är i alla fall en gatukorsning bland citrusträden. Fråga mig inte vilka, men jag skulle gissa på apelsin och citron. Förresten ska jag googla fram svaret redan nu:Alpesin, grape och clementin.
Och den ser ut så här:

Den är verkligen ful. Men ack så god och saftig!


Var en sväng till stan idag. Guben skulle in på lassa en sväng så jag passade på att gå och köpa den där långskjortan på KappAhl som syrran köpte till mig förra veckan. (den passade inte så hon fick lämna tillbaka och jag köpa en ny)
Såå fin, svartvit-rutig, små rutor, helknäppt och med ett knytskärp i midjan. MEN vad får jag se när jag kommer hem och ska hänga in den i garderoben? Jo, att själva tycget spruckit i sidan där skärpet sitter fast. Och det var inte jag som gjorde det!! Så det blir till att byta den igen då....när jag nu kommer till stan nästa gång. Vet inte riktigt.... Suck! Man kan ju bli less för mindre.

Barn och popcorn går inte ihop!

Igårkväll var F och M här och vi spelade spel, sjöng Singstar och drack lite spratttelvatten. Väldigt trevligt var det. Ända till det större av mina två "barn" skulle till att poppa en förpackning micropopcorn. In med den på 4 minuter och vips började typ påsen att brinna!!
Så går det när man bara läser till: ....i max 4 minuter
och inte vidare: ...tiden kan variera mellan 1,5 till 4 minuter beroende på ugn!

Fy bubblan vad det luktade bränt. I hela huset och gör det lite smått fortfarande trots at vi vädrade ordentligt och körde fläkten.
Så nu vet man vad som händer med micropop om de poppas för länge, de exploderar och börjar brinna. Tänk på det ni som har mindre barn än jag som poppar själva...


Glömde en liiiten detalj...

som en kort stund gjorde mig lite smått orolig. Min blivande hade när han städade även dragit fram kylskåpen och städat bakom/under dom och det är väl en sak. Men vad säger ni om att han plockat isär alla tv-dvd-förstärkar-dosor och rengjort dem också? Är detta helt normalt? Jag bara undrar...


Mina underbara älsklingar!

Den ena gladare än nånsin när jag hämtade henne i Bispgården ikväll. Såna skratt och sånt kroppsspråk kan jag betala hur mycket som helst för att vara med om. Men bara när det gäller Anja. Som denna tjej förändrats det senaste året.... Jag blir så glad!

För att inte tala om idag när jag jobbade. Får ett sms av Stefan som lyder: Du behöver inte ha bråttom hem!
Nästa sms löd: Nu är städhumöret på topp!
Sååå, jag var inte den som var den, utan jag stannade borta ända till halv två (istället för tolv) och när jag kom hem hade han röjt, dammsugit, slängt ut mattorna (ja de enda två vi har) städat toa och burit ner tvätt. Senare blev det lite ommöblering i vardagsrummet och skurat. Allt medan jag låg och vilade lite. Vilan blev dock snart till sömn och jag vaknade inte förrän halv fem!! Tog igen det jag missade inatt när jag inte kunde sova.

Det som var kvar att göra när jag kelv upp igen var bänken i köket och diskmaskinen. Det är min zon i detta bygge. Tänk att det är så tråkigt att plocka ur/i diskmaskinen att han hellre städar hela huset bara jag tar disken. Ganska okej fördelning när man tänker efter....

PUSS på er båda två!

RSS 2.0